Over

Wat is Halo-  of Zouttherapie ?


Moderne droogzouttherapie (halotherapie) kan zijn oorsprong vinden in de zoutmijnen in Europa en Rusland, waar het speleotherapie werd genoemd, een ademhalingstherapie waarbij met zout doordrenkte lucht wordt ingeademd in een microklimaat van een zoutmijn. Het werd voor het eerst officieel erkend als therapie in 1843 door de Poolse arts Dr. Feliks Boczkowski, die opmerkte dat de zoutmijnwerkers zelden last hadden van ademhalingsproblemen.
Mijnwerkers, die het zout beitelden, vermalen en hamerden, produceerden microdeeltjes die in de lucht werden verspreid en ingeademd. Bovendien waren er ideale omstandigheden onder het aardoppervlak waar luchtdruk en circulatie, en vochtigheid en temperatuur de kwaliteit van de omgeving beïnvloedden. De lucht mist luchtverontreinigende stoffen zoals pollen en radon. In deze omgeving kregen mijnwerkers veel natuurlijke gezondheidsvoordelen door de zoutdeeltjes in te ademen.
Onder de indruk van de positieve gezondheidsvoordelen waarvan hij getuige was in de zoutmijnen, stichtte en opende Dr. Boczkowski het eerste kuuroord in de Wieliczka-zoutmijn in Polen.
In heel Oost-Europa begonnen anderen uitgeholde gebieden van zoutmijnen, die "grotten" werden genoemd, te gebruiken als ondergrondse kuuroorden en sanatoria.
Mensen brachten vaak dagen door in de zoutmijnen, aangezien speleotherapie een aanzienlijke positieve invloed had op hun gezondheid en welzijn. Zich realiserend dat de meeste mensen niet de tijd hadden om in een zoutmijn of "grot" door te brengen, noch de financiële middelen om daarheen te reizen, begonnen de Russen te onderzoeken hoe ze een technologie konden ontwikkelen om het microklimaat van deze microdeeltjes te recreëren voor inademing.
In 1976 creëerden Russische artsen en wetenschappers de eerste halogenerator, die de omstandigheden van zoutmijnen repliceerde, en halotherapie, het bovengrondse alternatief voor speleotherapie, was geboren.


Het is bekend dat  behandeling, met medicatie, van chronische ziekten dikwijls naar geen oplossing leidt. Voortdurend gebruik van geneesmiddelen verhoogt niet alleen de gevoeligheid van het lichaam tegen diverse chemicaliën, maar veroorzaakt ook vaak nieuwe pathogene toestanden (allergie voor medicatie, geleidelijke verhoging van de medicatiedosis, enz.). In dergelijke gevallen speelt alternatieve medische behandeling een bijzondere rol.


Halotherapie is een van de meest effectieve behandelingsmethoden op basis van het gebruik van natuurlijke microklimaat van zoutmijnen grotten en spelonken.


De belangrijkste component in de curatieve zoutkamer is de droge lucht verzadigd met negatieve ionen van natriumchloride en ontdaan van virussen, bacteriën en allergenen. De lange geschiedenis van behandelingen in de zoutkamers bewijzen het hoog therapeutisch effect dat eruit resulteert: bij kinderen bereikt men in 92-95% van de gevallen een volledig

herstel of stabiele remissie, bij de volwassenen - in 85% van de gevallen.


In feite, kunt u een verblijf van 1 uur in de zoutkamer,  gelijkstellen met een volledig dagverblijf aan de Dode Zee of  een nacht in een zoutmijn in de bergen van Slovenië.Hoe helpt Zouttherapie ?

In de zoutkamer wordt verfijnd zout, via een Halogenerator, naar binnen geblazen. Speciale meetapparatuur garandeert een stabiel microklimaat in de zoutkamer, door middel van het voortdurend monitoren van de juiste zoutconcentratie.


Deze ingeademde zoutpartikels werken in op onze vervuilde longen en bieden na verloop van tijd een zuiverende werking.


Het farmaceutisch zout :

 • lost slijm op in de luchtwegen
 • vermindert de kans op ontsteking
 • is antibacterieel
 • Vermindert de behoefte aan inhalators, antibiotica en steroïden
 • Vergemakkelijkt de ademhaling al  binnen een paar sessies
 • Verbetert de longfunctie
 • Vermindert het aantal ziekenhuis- opnames
 • Verlicht niezen, hoesten en kortademigheid
 • Verwijdert slijm uit de longen
 • Versterkt uw longen tegen ziekten
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Verlengt de tijd tot remissie