Oorontsteking

Oorontsteking behandelen in de zoutkamer...

Jaarlijks 15 tot 20 behandelingen in de zoutkamer verdringen de gevolgen.    

Het middenoor is een steriele holte die net achter het trommelvlies ligt. Dankzij de buis van Eustachius kunnen zich daar in principe geen bacteriƫn en virussen nestelen. De buis verbindt het middenoor met de neus- en keelholte en zorgt er ook voor dat ziektekiemen meteen uit de holte worden afgevoerd.

Een acute middenoorontsteking treedt vooral op als nasleep van een verkoudheid wanneer het slijmvlies van de buis van Eustachius door een verkoudheid gezwollen is en ziektekiemen hierdoor het middenoor niet meer kunnen verlaten. Bacteriƫn en virussen stapelen zich daar op, waardoor de holte ontsteekt en er etter wordt gevormd. Door de ophoping van ziektekiemen en ontstekingsvocht, stijgt de druk in het middenoor en gaat het trommelvlies bol staan.

Vooral jonge kinderen krijgen gemakkelijk een acute middenooronsteking. Bij hen is de buis van Eustachius namelijk nog kort en smal, zodat deze door het gezwollen slijmvlies vrij snel verstopt raakt. Kinderen die borstvoeding kregen, zijn evenwel minder gevoelig voor de aandoening.