Psoriasis

Psoriasis behandelen in de zoutkamer...   

Jaarlijks 15 tot 20 behandelingen in de zoutkamer verdrijven de gevolgen.

Psoriasis is een chronische huidaandoening die voorkomt bij mannen en vrouwen, jong en oud. Meer dan 300.000 mensen in België hebben psoriasis – dat is 1 Belg op 30.

Psoriasis kenmerkt zich door rode plekken op de huid die vaak bedekt zijn met witte schilfers. De meeste mensen hebben plekken op ellebogen, knieën en hoofdhuid (psoriasis vulgaris).

Bij psoriasis is het normale proces van huidvernieuwing verstoord. De huidcellen groeien zeven keer zo snel als normaal en krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. Als deze onrijpe huidcellen de buitenste huidlaag bereiken, zien ze er uit als witte schilfers die op de huid plakken. De huid raakt geïrriteerd door die versnelde celdeling en in de psoriasisplekken doen zich kleine ontstekingen voor. Daardoor wordt de huid dik en rood. Veel mensen hebben ook last van jeuk.

Er zijn verschillende vormen van psoriasis:

• de meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris

• bij psoriasis guttata zitten er over het hele lichaam talrijke druppelgrote plekjes

• bij pustuleuze psoriasis vormen er zich puistjes (pustels) op het lichaam

• Soms worden nagels (psoriasis unguium) en de gewrichten (artritis psoriatica) ook aangetast

Psoriasis is nog niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Psoriasis kan behandeld worden met lokale middelen (zalf, crème, lotions) licht of met orale medicatie. Hoe ernstiger de psoriasis is, hoe zwaarder de therapie zal zijn en hoe meer kans op bijwerkingen.